duminică, 6 octombrie 2024
17.3 C
București

Radu Hossu : Rezumatul de noapte, 16 Iunie ora 04.35

Must read

  • Donbas. În continuare Severodonetsk nu este controlat total de ruși, cu toate că masat un număr impresionant de unități de artilerie, tancuri, MLRS-uri, tancuri și infanterie. În zona Izium-Sloviansk rușii au suferit pierderi în multiplele atacuri încercate în ultimele 24 de ore, avansând extrem de puțin spre Sloviansk.

  • Donbas. Axa Popasna-Bakhmut. Multiple atacuri ale rușilor care încercau să preia controlul T1302 au fost respinse, Armata Ukr generându-le pierderi considerabile.
  • Herson. Armata Ukr continuă contraatacurile localizate și încet, dar sigur se apropie de oraș, în același timp rușii continuă să-și fortifice pozițiile defensive.
  • Ramstein-3. Și acum veștile și mai bune. Întâlnirea aliaților de la Bruxelles, prin reprezentanții a peste 50 de țări au dat un mesaj clar prin vocea SUA și NATO: vor continua, ba chiar vor accelera transferul de armament militar către Ucraina în așa fel încât „aceasta să câștige” – citat din secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și Lloyd Austin.
  • Ramstein-3. SUA a anunțat încă un pachet de 1 miliard de dolari asistență militară pentru Ucraina. Din acest pachet fac parte încă 18 obuziere M777 de 155 mm, blindate, mii de sisteme optice night vision, 36.000 de proiectile pentru obuziere, muniție pentru HIMARS și în premieră, 2 baterii anti-navă Harpoon esențiale pentru a rezolva blocada maritimă din Marea Neagră. Germania a anunțat într-un final că vor trimite 3 sisteme MLRS și Slovacia vor trimite elicoptere Mi-17. Canada trimite tunurile pentru M-777 care trebuie schimbate după ce se trage de 2.500 de ori cu ele. Cu siguranță și alte țări NATO vor trimite (poate nu vor face anunțuri publice) arme.
  • Ucraina nu pierde în momentul ăsta războiul, din orice unghi ne-am uita. Sistemele HIMARS nu sunt pe front. Panzerhaubitze 2000 nu sunt pe front. M270 MLRS nu sunt pe front încă. Pentru că soldații au avut nevoie de instrucție cu ele. Însă odată ajunse, ele vor putea face diferența. Când vor ajunge? Înspre finalul acestei luni.

Însă despre altceva voiam să vă vorbesc și cred că este esențial pentru România, cât și pentru Ucraina.

Un sondaj ECFR (European Council in Foreign Relations) văzut la Sorin Ionita m-a pus pe gânduri. Cifrele sunt îngrijorătoare și-mi arată că războiul informatic în care ne aflăm lupta trebuie continuată de fiecare dintre noi care înțelegem consecințele unei victorii a rusiei:
– 21% dintre români cred că UE, Ucraina sau SUA sunt vinovate pentru război.
– 58% dintre români cred că guvernul nostru oferă prea multă atenție războiului.
– 23% dintre români își doresc dreptate pentru Ucraina, comparativ cu 42% care vor pace cu orice preț, irelevant de cât pierde Ucraina.

rusia are mâna formată în modificarea percepțiilor. Înțelege că democrațiile funcționează în baza a ceea ce cred societățile, căci ele dictează agenda politică, iar rusia e bună la a modifica agenda politică prin diverse metode. De la finanțarea ong-uri pentru pace (știu, sună ironic ca naiba, dar este adevărat) până la implicarea în alegerea lui Trump, Brexit, destabilizarea societăților democratice este în manualul de război hibrid al rusiei.

Efectele economice ale războiului vor afecta peste 1.5 miliarde de oameni de pe peste tot. Astăzi am făcut plinul la mașină, motorină, 9.37 lei. Nu vă spun suma totală, pentru că am un rezervor de dimensiuni mari, însă este cel mai scump plin pe care l-am plătit vreodată.

De frustrarea asta se folosește cine? rusia.

Eu am plătit cel mai scump plin din viața mea. Însă nu am fost nevoit să plătesc pentru un coșciug necesar înmormântării tatălui meu. Sau al mamei mele. Sau prietenilor mei. Sunt în țara mea, în casa mea, în patul meu în acest moment. Nu sunt într-o țară străină, unde nu cunosc limba, unde o parte din oameni mă primesc cu brațele deschise și alții m-ar scuipa pentru că partidele finanțate de la Kremlin au grijă să manipuleze opinia publică.
Este un cost pe care-l plătim cu toții, iar cel mai săraci dintre noi îl resimt mult mai tare. Însă nu putem permite rusiei, statul agresor, statul criminal, statul terorist să se folosească de aceste costuri, pentru a ne modifica percepția față de tragedia, atrocitățile și crimele de război pe care le face la nici 100 km de granițele noastre (insula Șerpilor este la 40 km de Sulina, apropo).

Este important să înțelegem că cei 1.5 miliarde de oameni care vor suferi costuri economice, mulți vor trece chiar prin foamete, vor avea de suferit din cauza rusiei. Este important să înțelegem că rusia cu războiul ei este vinovată pentru toate astea.
Se va opri rusia dacă se face pace și Ucraina cedează teritorii? Nu. Ci va deveni și mai agresivă în anii ce urmează. Cu cine? Cu țările care au ajutat Ucraina, dar mai ales cu țările de la granița cu Ucraina. România are o țintă pe spate destul de mare, noroc că suntem protejați de NATO.

Însă ce este important este să ne punem o clipă, doar o clipă în papucii ucrainenilor și să ne dăm seama dacă noi am accepta așa ceva. De aia tot repet că este lupta binelui cu răul. În care binele este obligat, pentru viitorul nostru, să învingă. Pentru noi, cei de azi, dar mai ales pentru cei care vor crește într-o lume care va fi mai sigură sau mult mai puțin sigură.
Acum poate mai mult ca niciodată este important ca aceste mesaje să ajungă cât mai departe. De asta cred sincer că e nevoie de voi, cei care mă citiți sau îi citiți pe alții care sunt angrenați în războiul informatic, să duceți astfel de mesaje mai departe, să nu lăsați propaganda rusească care se manifestă prin troli, auriști, putiniști, idioți utili și pseudo-pacifiști să preia controlul în războiul informatic.

Slava Ukraini!

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article